Leg med solmisation

Kortools bidragsydere 2023: Musik for mange ører

Kongens efterfølger

Kongens efterfølger er en kanon-øvelse, hvor korte kanonmelodier synges, imens de indstuderes. Måden, det gøres på, er, at du som lærer synger en kanon, eleverne ikke kender. Hver gang du har sunget en takt, imiterer eleverne takten, imens du fortsætter med den efterfølgende takt. Ved at synge sangen, imens de hører den følgende takt, træner eleverne deres melodihukommelse og anvendelse af de musikteoretiske værktøjer, de har, til at fastholde melodilinjerne, imens de synger. Syng melodien på solfa, og vis samtidig tonerne med hænderne. På den måde bliver det lettere for eleverne at memorere den følgende takt. 

Solfadiktat med solfabrikker

I denne leg skal I på skift synge en kort, simpel melodi på 3-4 toner. Syng melodien på "no". Melodien skal starte på do eller la og må ikke springe for meget. De andre skal efterfølgende lægge melodien med solfabrikker, så hurtigt de kan. Når alle spillere har lagt diktaten, skal I se om melodierne er rigtige. For hver melodi, der er korrekt, får I som hold et point. Derefter er det den næste spillers tur til at synge en melodi. Sådan fortsætter spillet et antal runder. Se hvor mange point I kan få. 

Husk: Hvis melodierne bliver for svære, er legen ikke sjov. Lav simple melodier, som dine kammerater har en chance for at lytte sig frem til. 

Tryk på billedet for at downloade hele pdf'en i fuld størrelse