Leg med en anderledes korprøve

Kortools bidragsydere 2023: Musik for mange ører

Musikteoretisk 5-kamp

Musikteoretisk 5-kamp er en god aktivitet, når flere forskellige discipliner skal repeteres. Aktiviteten udføres, hvor der er god plads - gerne udendørs. Eleverne skal have adgang til et stort nodesystem - fx tegnet med kridt på gulvet eller på asfalten. Eleverne inddeles i fem hold, som starter ved hver sin post. Du skal som underviser styre tiden til de fem valgte aktiviteter. Der sættes ca. 10 minutter af til hver post. Gennemgå først de fem opgaver med alle eleverne, så de ved, hvad de skal på de enkelte poster. Print et instruktionsskema ud til hver gruppe, så de dels kan se, hvilken post de skal gå til, og dels kan se opgavebeskrivelsen og notere point. Du kan finde instruktionsskemaet i Lærerens værktøjskasse. Her kan du også se øvelserne mere detaljeret beskrevet. Nogle af posterne foregår i store nodesystemer, der er tegnet på asfalten, og til andre poster ligger der en bunke kort, som skal anvendes i øvelsen. Du kan selv vælge, hvilke øvelser du ønsker i din 5-kamp. Da du ikke kan være på fem poster samtidig, må du tilrettelægge aktiviteterne, så eleverne selv kan gennemføre dem og stole på, at eleverne noterer det korrekte antal point ved hver post. Et forslag til en 5-kamp kan ses her.

• Rytmediktat med håndtegn.
Materiale: Rytmekort fra Legekassen.

• Nodenavne og intervaller på tid.
Materiale: En kopi af Tonekort fra Legekassen, hvor du har skrevet tonens navn på bagsiden af hvert kort.
Et stort nodesystem tegnet med kridt på jorden.

• Akkorder på tid.
Materiale: En kopi af Akkordkortene fra arbejdshæfte 2 eller 3 hvor du har noteret becifringen på bagsiden af hvert kort.
Et stort nodesystem tegnet med kridt på jorden.

• Rytmestafet.
Materiale: En seddel med et antal rytmer på 2-4 takter.
Blyant og nodepapir.

• Omvendinger på tid.
Materiale: Nodesystem tegnet med kridt på jorden.
En kopi af Akkordkortene fra arbejdshæfte 1, hvor du har skrevet, hvilken omvending, der skal laves på hvert kort. På den anden side noterer du den korrekte placering af tonerne i et nodesystem.

Tryk på billedet for at downloade hele pdf'en i fuld størrelse